Tarinani

Katja Aktan-Collan

Taustaa:
Olen peruskoulutukseltani lääkäri, valmistunut 1995 Helsingin yliopistosta. Ratkaisukeskeisyydestä kiinnostuin 1996 aloittaessani yksityislääkärin vastaanoton Syöpäjärjestöjen poliklinikalla Helsingissä, jossa olen pitänyt 15 vuoden ajan periytyvän syövän asiantuntijalääkärin vastaanottoa. Syöpäpotilaita ja syöpäperheiden jäseniä kohdatessani tunsin tarvetta opiskella lisää vuorovaikutustaitoja ja saada työkaluja vaikeiden asioiden käsittelyyn. Ratkaisukeskeinen työtapa tuntui erityisen antoisalta ja sopivalta yleislääkärin työssä. Opiskelin ratkaisukeskeiseksi voimavarasuuntautuneeksi psykoterapeutiksi (Lyhytterapiainstituutti, TEO 2003) ja jatkoin ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi (coach) 2006 ja ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi 2009 Palmenian koulutusohjelmasta. 

Erityiskiinnostuksen kohteenani ovat työyhteisöjen, työntekijöiden, potilaiden, syöpäsukujen jäsenten, nuorten ja lasten hyvinvointi sekä ennaltaehkäisevä terveydenhuolto. Olen pitänyt neuvola- ja koululääkärin vastaanottoa Espoossa 2002 - 2008 ja lisäksi minulla on pitkäaikaista kokemusta tutkimus- ja opetustyöstä Helsingin yliopistossa vuodesta 1995 alkaen. Olen tehnyt psykososiaalista tutkimusta erityisesti syöpäsuvuissa 1995 lähtien ja lisäksi toiminut johtotehtävässä Suomen Syöpäyhdistyksen vt. ylilääkärinä vuoden ajan 2011.

Työnohjaajana olen tutkinut ja kartoittanut työyhteisön hyvinvointia HYKS:ssä sekä toiminut yksilö- ja ryhmätyönohjaajana eri organisaatioissa.